سفارش تبلیغ
صبا ویژن

سردرگمی سهامداران در بورس تهران

 معاملات روز گذشته بورس تهران نیز با کاهش ارتفاع نماگرهای تالار شیشه ای همراه بود. شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران طی روز گذشته 0.36 درصد از ارتفاع خود را از دست داد و در نهایت در سطح 2 میلیون و 168 هزار واحد به کار خود پایان داد. نماگر هم وزن که نشان از تاثیر یکسان تمامی نمادهای معاملاتی دارد و چهره بازار را مطلوب تری نشان می دهد، با افت 0.04 درصدی همراه شد، شاخص کل فرابورس نیز با افت 0.36 درصدی مواجه شد. معاملات دوشنبه و در سطح 26318 واحد قرار گرفت. ارزش معاملات خرد در بورس همچنان در کانال 4 هزار میلیارد تومان قرار دارد و رقم 4 هزار و 361 میلیارد تومان را به ثبت رساند. همچنین 118 میلیارد تومان نیز توسط واقعی ها از سالن شیشه ای برداشت شد.

ثبات در سالن شیشه ای

همانطور که از آمار فوق بر می آید، طی روز گذشته دامنه نوسانات شاخص های بورسی از نیم درصد فراتر نرفته است که نشان دهنده ثبات شاخص های بورسی است. نوسانات محدود و اندک شاخص های سهام در سطوح فعلی مخاطب را به این نتیجه می رساند که در اتاق شیشه ای هیچ یک از بازیگران سهام (خریداران و فروشندگان) برتری بیش از حدی نسبت به گروه دیگر در جریان معاملات ندارند.

با توجه به سطوح قیمتی فعلی بازار سرمایه، سهامدارانی که در تالار شیشه ای سهام دارند، با این باور که بازار از محدوده فعلی عقب نشینی نمی کند، در فروش سهام چندان فعال نیستند و همین امر باعث شده تا جریان عرضه کاهش یابد. یک نیروی قدرتمند برای نه، زمینه را برای کاهش شاخص ها فراهم می کند. البته رکود در بازارهای موازی نیز در ترغیب سهامداران به نگهداری سهام موثر است. بازارهای موازی سال جاری را با رکودی عمیق طی کرده اند و سهامداران بورس، بازار جذاب دیگری به جز بازار سرمایه نمی بینند که بتواند آنها را برای انتقال سرمایه به این بازار متقاعد کند و همین امر باعث شده تا این گروه از ترک سهامداران ادامه در تالار شیشه ای از سوی دیگر پس از تزریق مثبت هیجان ناشی از خبر تجدید ارزیابی شرکت های بورسی، سرمایه گذاران حقیقی و قانونی که در فضای بورس فعالیت می کنند، انگیزه قانع کننده ای شد که آنها را وادار به خرید سهام می کند، آنها پیدا نکرده اند و مشتاقانه منتظر مشوق های مثبت در زمینه های مختلف هستند. با توجه به ثبات قیمت اسکناس های آمریکا در بازار آزاد و کاهش نسبی انتظارات تورمی در حوزه اقتصاد کلان، کل بورس نمی تواند رشد خاصی را در همه جهات تجربه کند.

چه اتفاقی برای بازار خواهد افتاد؟

به نظر می رسد بورس تهران این روزها نیازمند اجرای عملی محرک های اصلی است که در هفته های اخیر در قالب خبری به بازار جهت داده است. به بیان ساده تر، بازار به طور کلی توانسته رشد خوبی در معاملات هفته های گذشته داشته باشد و رشد شاخص های تالار شیشه ای با ورود پول به سهام های مختلف بازار و افزایش ارزش معاملات همراه بود، اما هفته گذشته بورس شرایط نامناسبی را تجربه کرد و شاخص های بازار در تمام پنج روز معاملاتی هفته گذشته در قرمز بودند. دیروز شاهد برتری محدود و ناچیز فروشندگان نسبت به خریداران در جریان معاملات بودیم که منجر به افت جزئی شاخص های سهام شد. در هر صورت رصد تحرکات معامله گران در اتاق شیشه ای نشان می دهد که بورس این روزها تشنه محرک جدیدی است و باید شاهد جلوه عینی و عملی سابقه تجدید ارزیابی ها در ساختار اجرایی شرکت ها باشیم.

تجدید ارزیابی صورت های مالی شرکت های بورسی را به روز می کند و تفاوت بین ارزش دفتری و ارزش بازار دارایی های موجود در ترازنامه شرکت های پذیرفته شده در بورس را حذف می کند. در کشور ما که با تورم مزمن دست و پنجه نرم می کند، شکاف قابل توجهی بین این دو موقعیت ایجاد شده است که به روز رسانی آنها منجر به تغییر قابل توجهی در ارقام بسیاری از نسبت های مالی و محدود شدن تعدی دولت و نهادهای دولتی به نظام می شود. سود شرکت های بورسی به نظر می رسد بازار این روزها با دور شدن از جو هیجانی ناشی از اخبار تجدید ارزیابی فرصت مناسبی را برای سهامداران فراهم کرده است تا با شناسایی فرصت های بالقوه سرمایه گذاری، سبد معاملاتی خود را بررسی و بازآرایی کنند تا بازدهی پرتفوی معاملاتی خود را در ماه های آینده افزایش دهند. 

در هر صورت باید منتظر ماند و دید در ماه های آینده چه متغیرها و پارامترهایی در برابر بورس ظاهر می شود و هر یک از این عوامل چه تاثیری بر جریان معاملات خواهد داشت. طبیعتاً در این راستا، نرخ ارز یکی از مهمترین عوامل نظارتی سهامداران است، زیرا مهمترین عاملی که می تواند باعث جهش چشمگیر در کل بازار شود، نرخ ارز است که در حال حاضر در کانال 50 هزار قفل شده است.